В рамках проєкту «Вода для майбутнього: сучасні стандарти відновлення водної інфраструктури» представники водоканалів України та Асоціації «Укрводоканалекологія» відвідали Словаччину.

Участь у заході взяли фахівці Київводоканалу, Чернігівводоканалу, Житомирводоканалу, Рівнеоблводоканалу, Тернопільводоканалу, Львівводоканалу, Уманьводоканалу, Луцькводоканалу; Сумського, Херсонського, та Запорізького водоканалів. Під час візиту відбулись екскурсії на об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства м. Кошіце, семінари та експертні дискусії.

Проєкт «Вода для майбутнього», який триватиме з вересня 2023 по серпень 2024 року, передбачає розроблення комплексного документу «Стандарти для проєктування та будівництва водогосподарської інфраструктури» (водопостачання, водовідведення, очищення стічних вод). Участь у розробці беруть  європейські та українські експерти. Цей документ – галузевий план післявоєнної відбудови України, який є основою для відновлення водопостачальної інфраструктури та створення умов для заходження світового капіталу в комплексні проєкти розвитку.

«Хочемо зазначити, що в результаті співпраці зі словацькими колегами за останні 4 роки нами було реалізовані важливі проєкти, такі як будівництво устаткування з виробництва гіпохлориту натрію для очистки питної води в місті Херсоні та в місті Рівне. Зараз триває реалізація проєкту з модернізації насосної станції в місті Умань. Розробка документу «Стандарти для проєктування та будівництва водогосподарської інфраструктури» буде тривати з січня по червень 2024 року. Паралельно з цим ми будемо займатися популяризацією та впровадженням стандартів, які є основою для відновлення водопостачальної інфраструктури, як на місцевому так і національному рівнях», – розповів під час свого виступу директор Асоціації Укрводоканалекологія Олександр Шкінь.

Проєкт реалізується завдяки гранту від Словацької Агенції з міжнародного розвитку (Slovak Aid). Партнер проєкту – словацька компанія ESOL s.r.o. Партнер проєкту в Україні – Асоціація «Укрводоканалекологія».

 

ДЖЕРЕЛО