Представники Асоціації «Укрводоканалекологія» взяли участь у діалоговому майданчику щодо водопостачання та водовідведення разом з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури, за підтримки Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та регіональний розвиток України» UCORD, що відбувся в рамках XX Міжнародного форуму «AQUA UKRAINE».

Обговорили стан водопровідно-каналізаційного господарства України та нові виклики Закону України «Про водовідведення та очищення стічних вод».

Про роботу галузі водопровідно-каналізаційного господарства під час війни: втрати, ризики, перспективи відновлення розповів директор Асоціації «Укрводоканалекологія» Олександр Шкінь: «Наразі основна проблема водоканалів – незадовільний фінансово-економічний стан, переважно через невстановлення економічно обгрунтованих тарифів. Асоціація активно працює у цьому напрямку і на всіх рівнях підіймає питання належного фінансування водопровідних підприємств. З перших днів війни Асоціація виступає координатором для надання допомоги водоканалам, співпрацює з гуманітарними організаціями, донорами та міжнародними партнерами».

«Водоканали можна поділити на дві категорії: ті, що займаються відновленням послуг в містах, та ті, що займаються стабілізацією та збереженням можливості надання послуг. Невстановлення обгрунтованих тарифів призводить до недостатності обігових коштів, відтоку кадрів, неможливості розрахуватися за електроенергію. Водоканали наразі є найбільшими боржниками по оплаті за електроенергію. Має бути утворена робоча група, яка розробить план дій для обох типів водоканалів. Національний регулятор має визначити для кожного окремого міста, скільки коштів має отримувати водоканал для нормального функціонування», – зауважила експертка Асоціації з фінансово-економічних питань Олена Колесник.

Детальніше про практики та способи ефективної взаємодії з донорськими організаціями при створенні децентралізованих систем водопостачання розповів віце-президент Асоціації Андрій Нікітін.

Джерело