Запорізька область може залишитись без води: майно Облводоканалу арештовано через борги за електроенергію

КП “Облводоканал” Запорізької обласної ради опинився у кризовій ситуації. ТОВ “Запоріжжяелектропостачання” протягом 2022 та 2023 років намагається стягнути з КП  “Облводоканал” ЗОР кошти за нібито спожиту підприємством електроенергію на окупованих територіях.

З березня 2022 року 6 із 8 структурних підрозділів КП “Облводоканал” знаходяться під окупацією. Працівники підприємства евакуювались, і всі вони знаходяться на підконтрольних територіях. Але постачальник продовжив виставляти рахунки за електроенергію, яку фактично споживають окупанти, аж до червня 2023 року. ТОВ “Запоріжжяелектропостачання” звернулося до суду з позовом про стягнення коштів за ніби то спожиту Облводоканалом електричну енергію на окупованих територіях, і нажаль, суд прийняв рішення на користь позивача. Виконавча служба одразу почала застосовувати жорсткі заходи: з жовтня 2023 року усе рухоме та нерухоме майно КП “Облводоканал” ЗОР знаходиться під арештом в межах суми, що перевищує 14 мільйонів гривень.

Керівництво Облводоканалу неодноразово зверталось до власника –  Запорізької обласної ради та Запорізької обласної військової адміністрації, але зіштовхнулось з повним ігноруванням та бездіяльністю, яка вже призвела до важких наслідків.

Сьогодні працівники поліції разом з представниками виконавчої служби прибули до структурного підрозділу підприємства у місті Вільнянськ, де арештували рухоме майно, серед якого автоцистерни для підвозу води, автомобілі для ліквідації аварій. А в селищі Малокатеринівка під час усунення працівниками підприємства аварійної ситуації на водоводі, спецавтівку разом з усім обладнанням, а також екскаватор, було конфісковано без можливості завершити ремонтні роботи, що призвело до повного припинення водопостачання у двох населених пунктах.

Підприємство залишилось без спецтехніки та обладнання для здійснення аварійних робіт. Тож у разі виникнення інших аварійних ситуацій Облводоканалу залишиться лише відключити водопостачання. Це може призвести до гуманітарної та екологічної катастрофи у Запорізькій області.

Керівництво Асоціації «Укрводоканалекологія» висловлює глибоке занепокоєння з приводу цієї ситуації та бездіяльності місцевої влади. В часи війни залишити населення прифронтової області без життєво необхідних послуг водопостачання та водовідведення – це справжній злочин. Асоціація вимагає негайної уваги до проблеми з боку РНБО та Кабінету Міністрів України та безвідкладного її вирішення для недопущення катастрофічних наслідків.

ЦК Профспілки стурбований ситуацією, яка склалась та повністю підтримує дії  Асоціації «Укрводоканалекологія» .

ДЖЕРЕЛО