11 січня 2024 року у Будинку спілок у Києві відбулось засідання СПО об'єднань профспілок у форматі розширеної наради з обговорення проєкту Закону України «Про соціальний діалог в Україні» (нова редакція) та побудови нової моделі соціального діалогу в Україні.

В засіданні взяв участь Заступник Голови ЦК Профспілки Анатолій КУЛЕША.

У обговоренні взяли участь члени СПО об'єднань профспілок, їх представники, а також фахівці структурних підрозділів профспілкових організацій різних рівнів.

Під час обговорення зазначалось, що 27 вересня 2023 року при Національній службі посередництва і примирення було створено робочу групу з підготовки проєкту Закону України «Про соціальний діалог в Україні» (нова редакція) та побудови нової моделі соціального діалогу в Україні.

До її складу увійшли представники центральних органів виконавчої влади, профспілок і організацій роботодавців, репрезентативних на національному рівні, а також провідні експерти і науковці, які займаються питаннями соціального діалогу.

Станом на початок ц.р. відбулося декілька засідань робочої групи, під час яких, зокрема обговорювались і профспілкові пропозиції щодо концепції змін до законодавства про соціальний діалог.

На засіданні СПО об'єднань профспілок також обговорено питання щодо єдиного застосування термінів в законодавстві України, що стосуються представництва та інтересів працівників у соціальному діалозі. Насамперед, у Законах України: «Про колективні угоди та договори», «Про соціальний діалог в Україні», «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності») тощо.

Під час дискусії були розглянуті наступні терміни:

- «Організації профспілок» та «Первинна організація профспілки», «Профспілковий орган», створений згідно із Статутом (положенням) профспілки, об'єднання профспілок, через який профспілка здійснює свої повноваження, «Профспілковий представник», «Працівник» – як фізична особа, яка працює на підставі трудового договору на підприємстві, в установі, організації, «Статус» первинних, місцевих, обласних профспілкових організацій, а також визначення терміну «Працівник», і «Найманий працівник».

За підсумками проведеної дискусії профспілкова сторона СПО визначилася з позицією щодо проведення законодавчих змін.

ДЖЕРЕЛО - сайт ФПУ